Baneblogg 24.07

Hei igjen,

Da nærmer vi oss halvveis i sesongen her på Holtsmark. Første halvdel kan vi vel konkludere med at har vært veldig bra både banemessig og spillemessig (med unntak av noen våte uker i mai…). Det er kjekt å se så mange fornøyde spillere utpå banen, og det er også veldig oppløftende å se at folk har blitt betydelig bedre til å fikse nedslagsmerker -men vi har fortsatt litt å gå på. ?

De siste 2 ukene i Juli og første i August liker jeg å kalle «vedlikeholdsuker». Det vil si at vi prøver å få gjort de store vedlikeholdsjobbene som ikke er en del av vanlig skjøtsel i denne perioden.

Forrige uke og denne uken har vi brukt til å slå ned en del høyrough, tatt ned busker og kratt i ravinene, undervegetasjon i spillbar skog, finpusset litt på bunkere, samt gitt veiene en real overhaling.

Neste uke går vi i gang med det dere golfere hater mest, nemlig hullpipelufting av greener og tees.

Hullpipelufting vil si at vi tar ut propper på ca. 1cm i diameter og 8-10cm dybde fra greenene, og fyller sand i hullene. Grunnen til dette er at over tid så akkumuleres det organisk materiale i profilen i greenene. Dette jobber vi kontinuerlig med å kontrollere med blant annet regelmessig toppdressing og lufting, men når det akkumuleres mer enn det brytes ned, oppstår det ett lag med noe som kalles thatch og mat. (Thatch er et ikke-nedbrutt organisk materiale som man finner helt i toppen, mens mat er delvis nedbrutt organisk materiale som man finner under thatchen).  Og det er mat-delen vi har for høy prosentandel av organisk i her på Holtsmark, og derfor må vi da gå inn mekanisk og ta ut deler av denne og erstatte det med sand. Vi har heldigvis såpass nye greener her på Holtsmark, at det er mulig for oss å ta ut propper helt ned til vekstmassen som greenene er etablert i.

I tillegg til å få ned prosentandelen organisk i profilen, så hjelper hullpipeluftingen oss med å øke vanninfiltrasjonen/perkolasjonen, «tørrere» greener, lengre og sterkere røtter, bedre etableringsforhold for nye frø, man stimulerer til en mer aerob nedbrytning av organisk materiale, bedre ballrull og mer «firm» greener. Når vi får ned andelen organisk vil det også være lettere for oss å få opp hastigheten på greenene. 
Hullpipeluftingen kommer til å være synlig ca. 1 uke etter arbeidet er gjort, men er til gjengjeld noe av det viktigste vi kan gjøre for å sikre bærekraftige greener.

Så hvorfor gjør vi det akkurat nå?
Det er flere grunner til at vi gjør dette nå. Som greenkeeper har man noen faktorer å ta hensyn til, først og fremst er det jo plantene (gresset) og de biotiske og abiotiske faktorene som påvirker plantene og plantehelsen vi må ta hensyn til, i tillegg til dette så har vi golferne og turneringer som påvirker når vi kan planlegge slikt arbeid.
Fra golferens synspunkt er det jo aldri bra å gjøre slikt arbeid, men slutten av juli/starten av august er nok den best perioden, da trykket på banen ikke er så stort.
Men for plantene sin del er det mange årsaker til at vi gjør dette arbeidet nå. Blant annet så kommer vi til å kjøre ut litt nye frø etter vi er ferdig med luftearbeidet (hullpipehullene skaper ideell vekst og etableringsforhold for nye planter), og for etablering av nye planter er absolutt august måneden. Enkelt og greit fordi vi har temperatur og normalt sett greit med fuktighet ovenfra.
Om man derimot skulle gjort dette arbeidet på forsommeren ville man vært avhengig av å vanne greenene ekstra, noe man helst vil unngå i den perioden pga. man da gjerne forsøker å «tørke» ut greenene litt for å stimulere krypkveinen ovenfor tunrappen.
I tillegg er dette såpass nærme vinteren slik at de sandfylte hullene vil kunne ha en større effekt med tanke på å holde så tørre greener som mulig gjennom høst/vinter.

I tillegg til arbeidet på greener og tees kommer vi til å gi fairwayene en lett vertikalkjæring og lufting.

Håper dette var lesbart for dere, og ikke ble for mye fagprat og at det gir en litt bedre forståelse for den «vanlige» golfer hvorfor vi av og til må gjøre greenene litt dårligere, før de blir bedre.

Så da er det bare å ønske alle medlemmer og gjester en strålende sesong videre her på Holtsmark. Vi på banen skal gjøre vårt ypperste for å holde banen i toppstand.

PS: Husk at selv om greenene er luftet og gjerne ikke ser 100% ut, skal man fortsatt fikse nedslagsmerkene sine!

Om det er spørsmål eller kommentarer relatert til banen og arbeid vi gjør på banen er det selvsagt bare å ta kontakt med meg om dere ser meg, eller sende en mail. 

Hilsen greenkeepern

Mads Thers

Mads@holtsmarkgolf.no

67226930 803482440046628 6560848387598450688 n
Picture of Mikkel Opsahl

Mikkel Opsahl

Nye innlegg

Følg oss

Golfbox

Dagens status

Sylling

12°C
Clear sky
fredag
62%
03:57
Min: 14°C
986
22:45
Max: 21°C
W 2 m/s
fredag
20°C
9°C
lørdag
15°C
11°C
søndag
20°C
11°C
mandag
23°C
11°C
tirsdag
24°C
12°C
onsdag
25°C
12°C
fredag
0°C
0°C

Banetilstand

Golfbiler kun på grusveier Venstre side av green 11 er å betrakte som GUR