Vi får mange spørsmål om hvorfor vi stenger nå og om vi gjør noe spesielt for å forberede banen for vinteren.
Mens mange av dere nå legger golfkøllene på hyllen, finner frem skiene og nyter de neste månedene i marken eller på fjellet og først når snøen begynner å gå så kommer golfsuget og man begynner å tenke på 2019 golfsensongen, så begynte vårt arbeid mot 2019 sesongen for flere måneder siden.
Det arbeidet vi gjør inn mot vinteren handler i bunn og grunn om å gi plantene best mulig forutsettninger for å klare en tøff vinter.
Tanken er da at vi kjører flere luftinger og med forskjellige maskiner som gjør forskjellige jobber, dette gjør at vi får lengre og sterkere røtter, vi får ut anaerobe gasser som har oppstått i profilen og gir mikrolivet i bakken muigheten til å jobbe under aerobe forhold. Og vi får brutt opp kompaksjon.
Det er også viktig at vi har en relativt tørr profil i greenene slik at mirkolivet får bedre ”arbeidsforhold” og man ikke har for mye fukt i profilen gjennom vinteren. Her på holtsmark har vi ganske mye unedbrutt organsik materiale i de øverste 10cm av vekstmassen (På fagspråkt kalt thatch og mat). Dette fungerer litt som en svamp og holder på svært mye vann, her ønsker vi å stimulere til en raskere nedbryting ved lufting, men vi ønsker også å få permanente ”kanaler” igjennom dette laget og det var derfor vi kjørte den hullpipeluftingen i september, hvor vi tok ut propper med organisk materiale og erstattet det med sand.
Ett annet tiltak som er viktig inn mot vinteren er gjødselstrategien vi kjører. Her trapper vi betydelig ned på Nitrogen tilførselen og tilfører bare det planten behøver med tanke på temepratur osv. Dette gjør at planten får jobbet så naturlig så mulig og man lar fotosyntesen jobbe ”optimalt” og plantene vil derfor klare å lagre opp mer karbohydrater (sukker), som de skal leve på igjennom vinteren.
Dette er også grunnen til at vi slipper opp klippehøyden på høsten, det er nemlig slik at bladet er plantens ”solfanger” og ved å slippe opp klippehøyden får vi større baldoverflate, noe som vil gi en bedre og mer effektiv fotosyntese.
Når det kommer til hvorfor vi stenger nå, så handler det veldig mye om døgntemperaturen. Når døgtemperaturen over en lengre periode er for lav til at plantene ”fungerer” så er vi nødt til å stenge banen. Dette gjøres for at plantene da ikke lengre har evnen til å reparere seg selv etter slitasjen fra golspillere, og den vil også være mye svakere til å ”forsvare” seg mot sykdommer som blir dratt med inn på greenene fra fairway og greenområder.
Og når vi først stenger banen så kjører vi på en god mengde sand på greenene etterfulgt av en dyplufting. Og det er ikke ønskelig med noe spesielt med tråkk og slitasje inne på greenene etter dette arbeidet er gjort. Teorien bak dette er at desto mer ”porøs” og tørr profil vi har til våren desto raskere får vi opp jordtemperaturen.
Og derfor er det slik at når vi først stenger banen så er vi stengt for sesongen.
Men selv om vi har tilrettlagt for en så bra vinteroverlevelse som mulig så er det fortsatt en faktor vi ikke får gjort noe med, nemlig været. Så vi krysser fingrene for at vi får en stabil og god vinter med jevne temperaturer og ett lett snødekke.
Vi takker for en strålende sesong, og gleder oss til å se dere igjen til våren.
Stor hilsen fra Baneavdelingen på Holtsmark!