I Kikkerten Til Admiral-Golfballens utvikling!

Admiral tar pulsen på klubbens medlemmer og det som skjer ellers i golfverden.

Golfballen utvikling og påvirkning på dagens golfere.

Velkommen til 2024 og snart en ny sesong på Holtsmark. Kommende sesong skal Admiral med god støtte fra media avdelningen til herregruppen bidra med litt sprekere innslag på hjemmesiden. Her kommer du møte våre medlemmer og her kommer du få lese litt om golf generellt.  Det er ingen master oppgave som presenteres da Admiral er en enkel gutt fra Wermland. Tanken er mer av litt lettere lesestoff som skal underholde deg og kanskje inspirere deg videre samt i noen tillfeller også få fine tips til en bedre golfopplevelse.

Ship o hoi-idag retter skipper Admiral kikkerten mot Golfballen og hvordan den har utviklet seg og ikke minst hvordan den påvirker oss spillere i nåtid. Jeg skal etter desken og sjefredaktørens ønske prøve og holde det enkelt. 

Golfball Pyramide
Slik burde rangen se ut på Daikin onsdagsgolf-ikke sant ? 😊

3 viktige perioder i golfballens utvikling

1600 tallet

-Da bestod kjernen i ballen av tre og utapå var det gåsefjær som var insvept i kuskinn som var malt. Disse fløy som bare den og var standard i ca 200 år

1850

-Da oppfanns Guttaperka ballen som var betydelig billigere og produsere samt at nå var det mulighet og gjøre noe med overflaten på ballen og bedre dens aerodynamiske egenskaper. Denne ballen tog over markedet totalt på noen få år.

1900 tallet

-Nå begynnte man produsere ballen som vi kjenner den men de første utgavene hadde faktisk en veskefylt kjerne. Gjennom 1900 talet så blev det mer og mer sofistikert med gummi kjerne og et hardere ytterskall.

2000 tallet

-Kan egentlig sammenfattes i kun en setning-Titleist Pro V1 !

Vi återkommer til den….

Golfball 1848
Golfball fra 1840-den solgtes på auksjon til 4500 $ for noen år siden..

The ball that change the ball….

2000 Pro V1
2000 kom den første Pro V1 ballen-the rest is history...

11 oktober 2000 var første gang Titleist pro V 1 blev brukt i en turnering på PGA touren. Hele 47 spillere satte denne ball i spill direkte og selvsagt vann Billy Andrade turneringen med den nye ballen: Denne turneringen står fortsatt som den største utskiftningen av utstyr i en enkeltstående turnering.

2003 kommer den første oppdateringen på den populære ballen, 332 dimples i 7 forskjellige størrelser. Litt forskjell fra den på 1600 tallet med kuskinn 😊

2004 så vinner denne ball Masters der vinneren går -5 på de 7 siste hullen!!!  Gjett hvem……..Phil…….

Deretter blir ballen oppdatert hver annet år og den vinner og vinner og er The Ball That Change The ball

Utviklingen av golfballen og påvirkning av lengden.

Nå kommer kanskje det sykeste i dagens tema. For å sette ting i perspektiv så var driving distance på PGA upp 6 yards i 1999 da persimon drivern blev erstattet med nye drivere. Dette gjaldt ikke John Daly som fra 1996 til 1999 gikk fra 289 yards til 306 Yards. Tour average sesongen 2022-2023 var 299,9……

Nå til poenget

Når Pro V1 lansertes i 2000 så gikk driving distance opp 6 yards og under perioden mellom 2002-2003 så gikk driving distance opp ytterligere 7 yards med den nye oppdaterte Pro V 1 ballen!! På 3 år så øker driving distance med 16 Yards.

Det finnes inget i golfhistorien som matcher denne utviklingen innen utstyr! Period! Og da har vi ikke snakket noe om ballens egenskaper rundt green…….

Med all utstyrshysteri er det befriende og vite at driving distance på PGA Touren mellom 2010-2019 økte med KUN 6 yards. Det sier alt om hvor stor endringen var med Titleist Pro V1 ballen.

Under 2023 kom nyheten om The Rollback for golfballen, den skal spinne mer og gå kortere fra 2028 på touren og for oss øvrige weekend warriors er det 2030 som gjelder. MEN spiller du ikke konkuranser uten koser deg med golfen  så trenger du ikke bruke noen tanker på dette..

Blir spennende og se hvordan dette slår ut…..

Callaway family
The Callaway Family-Bra baller 👌👌👌

The Weekend Warrior og den nye ballen

Så til «The Verdict» og noen tanker og råd og ta med seg in i sesongen, skal som nevnt i ingressen holde det meget enkelt.

  1. Ta en ball fitting online og gjør deg litt kjent med de ulike merkene og modellene. Deretter kanskje du kan kjøpe noen 2 eller 3 pakk og sammeligne litt og det gjør du i nærheten av greenen med putting og chipping, pitching. Det er her du merker størst forskjell på ballene!
  2. Ta en protimme med Henriette der hon bruker Trackman, stemmer din følelse og opplevelse med tall fra Trackman?  Skal du ha en myk ball eller hard ? Lav eller høy kompresjon-dette har en pro kunnskap om-bruk den kunnskapen.
  3. Hold deg til samme ball når du bestemt deg og gi den en sjanse over tid så du blir kjent med ballens egenskaper og hvordan den passer ditt spill.
  4. En bra ball gjør ikke slagene dine rakere, så trening må til og når du trener rundt green, bruk den ball du spiller på-kjøp gjerne et ballrør der du har litt eldre treningsballer i samme modell som du spiller på.
  5. Skal du få ut det maksimale av dine baller så må du ha rene køller og grooves, ellers så mister du mye spinn og både køller og baller slites fortere…

Det var dagens kikkert, håper du likte den og kanskje lærte du noe med ?

Ris, ros, eller hva som helst, send en mail til caj.holm@ebnett.no

Caj Holm

Caj Holm

Wärmlänning, kom til Norge 1998, startet med golf i 2003.... Kom til Norge grunnet idretten og Eliteserie trener Innebandy.....

Nye innlegg

Følg oss

Golfbox

Dagens status

Sylling

10°C
Clear sky
søndag
37%
06:02
Min: 4°C
973
20:36
Max: 10°C
NW 7 m/s
mandag
9°C
1°C
tirsdag
10°C
1°C
onsdag
7°C
1°C
torsdag
7°C
-1°C
fredag
3°C
-0°C
lørdag
8°C
1°C
søndag
0°C
0°C

Banetilstand

Anlegget er stengt for sesongen